HTML

Döntött kanyar

Szubjektív vélemények a NASCAR-ról egy zöldfülű, de lelkes rajongó tollából.

Facebook

Címkék

1961 (1) 1969 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1996 (1) 2001 (1) 2007 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2012 (4) 2013 (31) 2014 (1) aero csomag (1) austin dillon (2) auto club 400 (1) beállítások (7) big one (4) biztonság (2) blog (4) blokkolás (1) boxstratégia (1) brad keselowski (7) brands hatch (1) brian vickers (2) bristol (4) bruton smith (2) btcc (1) buck baker (1) budweiser duel (3) bump (5) büntetés (1) car of tomorrow (2) célfotó (2) charlotte (1) chase (4) cookie cutter tracks (1) csapatok (1) dale earnhardt (2) dale earnhardt jr (7) danica patrick (4) dan gurney (1) darlington (2) daytona (9) daytona 500 (7) daytona beach (1) denny hamlin (6) dőlésszög (1) döntött kanyar (1) drive4copd 300 (1) drivers (1) earnhardt ganassi racing (1) egyéb (20) előzetes (2) első bejegyzés (1) erősorrend (1) esélylatolgatás (1) facebook (1) fernando alonso (1) fiókcsapat (1) fontana (3) food city 500 (1) forma 1 (2) francis ferko (1) fuel mileage (1) futambeszámoló (7) gen 6 (6) greg biffle (1) gumistratégia (1) hangulat (1) hendrick (2) homestead (1) how to (1) hozzáállás (4) időeltolódás (1) impound rule (1) indycar (1) intermediate tracks (2) international speedway corporation (2) isc (2) jamie mcmurray (1) január (1) jeff gordon (5) jimmie johnson (8) joey logano (5) joe gibbs (2) juan pablo montoya (2) karácsony (1) kasey kahne (2) kedvenc (2) kentucky (1) kevin harvick (4) kobalt tools 400 (1) körrekord (4) kyle busch (5) kyle larson (1) lábtörés (1) las vegas (3) les richter (1) marcus ambrose (1) mark martin (2) martinsville (2) matt kenseth (5) mint a villám (2) moderálás (1) nascar (38) nationwide (1) north wilkesboro (1) off (4) out of the box (1) oválpálya (1) pack (1) pack racing (2) pályabemutató (4) pályahőmérséklet (1) pályák (2) penske (1) phoenix (1) pocono (1) pontrendszer (1) push-loose (1) realignment (2) reklámok (1) rekord (1) restrictor plate (3) richard petty (2) richard petty motorsports (1) riverside (1) road atlanta (1) road course (2) road course ringer (1) rockingham (1) roof flap (1) roush (1) roval (1) ryan newman (4) sérülés (3) short tracks (3) side drafting (1) single run (1) smi (2) speedway motorsports (2) speed tv (1) sprint kupa (2) sprint kupa autó (1) sprint unlimited (2) start and park (1) stratégia (2) stream (1) subway fresh fit 500 (1) sucker hole (2) superspeedways (1) szabadkártyás (1) szabályok (3) szezonzáró (1) szubjektív (5) taktika (1) talladega (2) tandem (2) technical alliance (1) tesztbeszámoló (7) teszttilalom (1) texas (3) tony stewart (3) top 10 (1) top 35 rule (1) trevor bayne (1) tri-oval (1) újdonságok (3) újraaszfaltozás (2) üzemanyag-stratégia (1) versenyzők (1) vonatozás (1) wild card (1) wild feed (1) winston million (1) wood brothers (1) yellow rule (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Atticvs: @robbob Szia, ne haragudj, ez a blog mondhatni a mélygarázsban porosodik egy jó ideje. :P Gondolom azóta már magad is rákerestél, de a COT a Car Of Tomorrow-t jelöli - ezzel a "futurisztikus" névv... (2014.11.20. 20:10) Egy komoly baleset margójára
  • Kordovaner: "Persze ez sem oldja meg pl. a cikázás problémáját, és el tudom képzelni, hogy előbb-utóbb itt is bevezetik az "egy irányváltás"-szabályt." Szerintem ez így ilyen formában megvalósíthatatlan s gyak... (2013.04.03. 19:20) Blokkolás
  • IamGlenQuagmire: Én csak hátradőlök, és élvezem a showt. Tony nyilatkozata a futam után mindent visz: "Joey csak egy kis gazdag kölyök, aki soha nem dolgozott életében... ... úgy dobta el azt a palackot, mint egy ki... (2013.03.30. 11:25) Ez nem játék, gyerekek!
  • Kordovaner: A 2000-es évek elején piszok jó versenyek voltak Thunder Valley-ben. Tele lökdösődéssel, feszültséggel, intenzitással. Nem úgy mint most :( (2013.03.23. 20:03) Ez meredek! (Bristol Motor Speedway)
  • BLori: Akkor egy kicsit félre értettem,felületesen olvastam :) Egyébként Logano is direkt csinálta a blokkolást,ha ott helyet hagy Hamlin elmegy,simán be is fért elé tehát nem volt mellette csak gyorsabb v... (2013.03.21. 21:44) Végre (2013 Food City 500 – Bristol)

Feedek

2013.02.26. 19:30 Atticvs

Y u no overtake?

Az amerikai fanok többségének kedvenc céltábláját, a tandemet száműzték a Sprint Kupából; a kocsik legtöbbször össze-vissza táncolnak a legkisebb érintésre is. Előzni sem olyan egyszerű, mint tavaly, a kocsik kisebb előnyt szereznek szélárnyékban. Utóbbi elméletben száműzi azt a jelenséget is, hogy a végéig csak vonatozunk, és majd akkor előzünk. Akkor mi a baj? Mert a lényeg, a futam képe, egyelőre rosszabb, mint tavaly…

Gyakorlatban ugyanis részben ugyanaz megy, mint tavaly: békésen vonatozunk, és csak az utolsó körben próbálunk előzni. Ezt az egyhangúságot pedig idén csak a tömegbalesetek és a boxkiállások törik meg. Vajon miért nem jöttek be a szándékolt elképzelések?

Elevenítsük fel, hogy mi változott! Az új Gen-6-os kocsi új és márkánként eltérő orrész-kialakításokat kapott, amelyek hangsúlyozottan „hegyesebbek” mint a CoT-é volt – részben ez okozza azt, hogy nem igazán lehet velük tandemezni; kicsi az érintkezési felület, ahol a hátul jövő átadhatja az energiát, és ha rossz helyen adja át, akkor felborul az elől haladó kocsi egyensúlya. A tandem megszűnésének a másik fő oka a lényegesen kisebb (keskenyebb, és alacsonyabb, bár talán kicsit meredekebb) hátsó spoiler, ami külön csökkenti a hátsó tengelyre ható aerodinamikai leszorítóerőt, ezzel mintegy felerősítve az előbbi instabilizáló hatást. A harmadik jelentős változás az volt, hogy a kocsik hátsó tengely mögötti része rövidebb, és magasabban van, mint tavaly volt, azaz nagyobb a „lyuk” alatta. Ez azt jelenti, hogy – amellett, hogy még tovább csökkenti a tapadást – nagyobb ún. „levegőbuborék” keletkezik alul, a kocsik mögött – ezért nem lehet akkora tempóelőnyt gyűjteni szélárnyékban, mint korábban; ezért láttunk pár olyan esetet is, hogy valaki – végre! – rászánta magát egy előzésre, és egészen egyszerűen elfogyott az extra lendület a másik autó mellé érve. Ez, mint mondtam, elméletben ösztönzi azt, hogy a pilóták ne az utolsó körre hagyják a manővereket, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az elsőre sikerül, vagy, hogy egyáltalán sikerül. Egy szó, mint száz, az egésznek a célja kimondottan az volt (ilyen Lándzsa Erőskarok ne kérdezzék, hogy mikor és hol mondták, mert nem emlékszem), hogy – a CoT biztonságosságát megtartva – visszahozzák a negyedik generációs kocsival folytatott versenyzés stílusát, ami 1992 és 2007 között dívott, és amibe beletartozott a NASCAR 2001-2005 közötti sikerkorszaka, amikor megnégyszereződött a TV-s nézettség. Mondhatni pénz beszél, de őszintén szólva van némi nosztalgikus nagyszerűség az ilyen és ehhez hasonló versenyekben.

Nézzük, hogy (szerintem) miért nem működik a dolog! A tandem eltűnt, eddig oké, az előző bekezdés első két pontja ennyiben bejött. De nem tért vissza a régi stílus, nincs előzés, és ez csak részben köszönhető a hibás harmadik pontnak. Szerintem utóbbi mellett alapvetően két dolog miatt nincs. Az egyik dolog az, hogy Daytonát 2010-ben újraaszfaltozták… Ennek két következménye biztosan volt, egyfelől az, hogy eltűntek a jellegzetes nagy huplik, másfelől pedig az, hogy megnőtt a tapadás, mint minden új aszfaltréteg esetében. Mindkettő javítja az irányíthatóságot, ami kevesebb apró pici hibát eredményez, és kevesebb apró pici korrekciót igényel, amik régebben potenciálisan megágyazhattak egy-egy előzésnek, ha az elől haladó követte el őket. A másik dolog az, hogy – nem tudom, hogy miért, ez ügyben viszont jöhetnek a tippek a kommentekbe – jobban működik a felső sáv. Pontosabban, hogy a felső sáv működik jobban. A felső sáv már említett előnyei, a nagyobb sugár és a kanyarkijárati lejtő, meghaladják az alsó sáv előnyét, ami a rövidebb megtett út. Ahhoz, hogy előzzenek a versenyzőknek egy előnytelenebb pozíciót kéne felvenniük – az alsó sávot –, és ha a szélárnyékban szerzett lendülettel sikerülne is végrehajtaniuk az előzést, nem lennének helyzeti előnyben tapadás szempontjából, tehát akkor is szépen visszaesnének oda ahonnan indultak, sőt valószínűleg még hátrébb. Kivéve, ha be tudnak sorolni a felső sávban haladó vonatba, de hát ki engedné be őket?! Nem úgy, mint a fenti videókon, ahol az alulra befurakodó előzni vágyó pilóta helyzeti előnyben van tapadás szempontjából, és egyben be is sorolt az alsó sávban haladó vonatba – ami azért haladt ott, mert az alsó sáv működött jobban. (Néha előznek felülről is, a 2005-ös videón különösen, ott a nagyobb spoiler miatti nagyobb vákuum és nagyobb szélárnyékban szerzett lendület vitte őket.) Megjegyzésként még annyit, hogy a versenyzők idén panaszkodtak verseny közben és után is, hogy – megint amolyan gyáva nyúl-játék alapon – ha sokan mennének, akkor az alsó sáv is működhetne. Ezt azért nehéz elhinni, mert amikor sokan voltak ott, pl. a futamok elején, akkor sem működött. És még valami: az egyik Duel közben volt, hogy az alsó sáv egy rövid időre gyorsabb volt, szóval úgy látszik, hogy utóbbi dolog nagyon érzékeny a körülményekre, elsősorban a pályahőmérsékletre.

A végeredmény? Még a tavalyinál is kevesebb lett ugyan a tandemezés, de ezzel még a tavalyinál is inkább elveszett az előzés egy hatékony módja, „normális” előzések meg nem jöttek helyette a kisebb szélárnyékban szerezhető előny, az újraaszfaltozás és a felső sáv előnye miatt. Utóbbi még az „esztétikailag” jobb kétoszlopos versenyzést is száműzte.

Az újraaszfaltozással nem lehet mit kezdeni, az ráadásul Talladegában is megvolt 2006-ban. Az új aszfalt idővel veszít a tapadásából és egy idő után azok a szerkezeti sajátosságok is visszatérnek, amik eredendően benne vannak egy pályában, de ez szerintem kb. egy évtizedig is eltarthat.

Mondtam, hogy nem tudom, hogy általában miért a felső sáv működik jobban, de biztos, hogy köze van az új kocsikhoz, mert a CoT-vel gyakorlatilag ugyanolyan jó volt mindkettő, talán az alsó egy picit még jobb is volt. Akkor ezt az újraaszfaltozással magyarázták – mármint azt, hogy a felső is jó. Azt is hiszem, hogy direkt cél volt a libasor is, nem csak úgy jött – libasorból könnyebb kivágódni és előzni, mint két sorból nyitni egy harmadik sávot. Meg ettől várhatták, hogy karakteresen más lesz, mint tavaly – nyilván nem attól, hogy kevesebb lesz benne az előzés. Viszont, ha már libasor, akkor nem lehet az alsó sávot sokkal jobbá tenni, mert akkor nem lesz előzés: felül nem lesz, mert gyenge a sáv (és még itt is feltesszük, hogy él a harmadik számú harmadik bekezdésbeli pont, tehát hogy kisebb előnyt lehet szerezni szélárnyékban), alulra meg ott a dupla sárga vonal-szabály. És itt a bibi, mert azt meg nem hiszem el, hogy nem játszották le, hogy mi történik, ha a felső sávot teszik gyorsabbá (ti. az, amit az előző bekezdésben leírtam). Mi tehát a megoldás? Mégis az alsó sáv, és el kell érni, hogy kívülről is lehessen előzni – mint a 2005-ös videón. Ahhoz pedig növelni kell a szélárnyékban szerezhető előnyt, amihez pedig nagyobb hátsó spoiler (második pont legalább részleges visszavonása) és/vagy alacsonyabbra rakott hátsó rész (harmadik pont legalább részleges visszavonása) kell. Ennek megvan az a kockázata, hogy kicsit jobban visszatér a tandem, és ez lehet, hogy nem venné ki magát túl jól a szombati baleset után. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a kockázat valós: ne feledjük, a tandem megszűnéséhez mindhárom pont hozzájárult valamennyire, és nem tudjuk, hogy melyik mennyire. Szerintem amúgy az első kettő jobban, a „levegőbuborék”-probléma ebből a szempontból végül nem tűnt olyan komolynak, mint elsőre. Ez alapján én arra tippelek, hogy a hátsó részt fogják lejjebb engedni a májusi talladegai futamra – és nem lepődnék meg, ha valamilyen általam egyelőre még ismeretlen úton-módon az alsó sávot tennék gyorsabbá.

Mert ez így nem maradhat.

7 komment

Címkék: egyéb nascar tandem daytona vonatozás 2013 talladega daytona 500 pack racing restrictor plate car of tomorrow sprint unlimited gen 6 budweiser duel aero csomag


A bejegyzés trackback címe:

https://dontottkanyar.blog.hu/api/trackback/id/tr525106709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kordovaner 2013.02.27. 09:28:02

Simán benne lehet a pakliban az, hogy az egyik legnevesebb versenyről van szó. Nagy a presztízs és nem utolsó sorban a pénznyeremény. No meg az ezzel járó reflektorfény.
Emiatt, s az új kocsik miatt szerintem mindenki defenzívebben vezetett. Félt pont most kipróbálni a merészebb manővereket.

Az utolsó körökben Danica egy kocsihosszal Jimmie előtt volt a 3. helyen. Már akkor lehetett látni, hogy a felső sor Brad összetört kocsija miatt kezd lassulni, ellenben Jimmie sora gyorsul, kezd feljönni. Mégse merte meglépni Danica azt, hogy sort vált pedig azzal akár meg is nyerhette volna a futamot.
A futam utáni interjúban nekem ugyanez jött le a nyilatkozata alapján.
Remélem Degában merészebbek lesznek.

Szerintem a NW futam volt az igazi, vegytiszta restrictor plate verseny. Mindenből egy pici.

IamGlenQuagmire · http://indavideo.hu/profile/IamGlenQuagmire 2013.02.27. 09:38:33

Lehet, hogy mindenkit magamra haragítok majd ezzel, de én nagyon szerettem a tandemes daytonai és talladegai futamokat, és még vagy tíz évig biztosan nem tudtam volna rájuk unni.
Ha nem a rajongó szól belőlem, hanem az észérvek, akkor elismerem, hogy valamit tenni kellett, de -amennyire egy futam alapján ezt meg lehet ítélni- az új autókkal csorbát szenvedett a sokszínűség és a kiszámíthatatlanság-faktor. Elég megnézni, hány helycsere volt az élen, és hogy a befutónál mennyire reménytelen helyzetben volt előbb Biffle, majd Junior és Martin, hogy megverjék Johnsont.

Atticvs 2013.02.27. 10:25:21

@IamGlenQuagmire: Nem vagy egyedül, amennyire én látom van még tandem-rajongó az Index-fórumon is. Szerintem is izgalmas versenyforma, de én jobban szeretnék olyat, mint ami a linkelt videókben van.

@Kordovaner: Igen, elképzelhető, hogy visszafogták magukat a versenyzők kicsit.

Egyénként fórumos hír, de elvileg a NASCAR a csapatokat fogja megkérdezni, hogy változtassanak-e valamit a következő szűkítős futamra.

Kordovaner 2013.03.01. 17:18:10

Kicsi OFF, de azt gondolom hasznos lesz:

thelp2008.com/

Az általam korábban ajánlott srác youtube "privát" csatornája, ami a honlapról is elérhető.
Sajnos az idióta tv csatornáknak köszönhetően azzal, hogy feltöltötte a versenyeket jogsértést követett el, ezért sok futamot tiltottak youtube-on.
Ezért csinálta meg ezt a honlapot, ahol szintén youtube vidik vannak, csak éppen nincs elnevezésük.
Ergó ha csak nincs egy spicli az emberek között, akkor elméletileg egész évben el leszünk látva Sprint Cup, Nationwide és Truck versenyekkel, HD-ban.

Gondoltam szólok Nektek :-)

Üdv,
Bálint

victor vacendak 2013.03.02. 15:44:17

ha nem akarod, hogy kérdezzek, akkor ne írj olyat, ami nem igaz :-D

a spoiler pl. maradt 70 fokos (ettől csak a szűkítős térhet el), viszont magasabb, ami nagyobb felület...

ha már az aero változásokról írsz, akkor ne hagyd ki a szénszálas motorháztetőt és csomagtérfedőt (ami rosszabb leszorító erő szempontjából, mint a régi sajtolt fém), a markánsabban kerekedő tetőt, a 2,5 fokkal csökkentett meredekségű szélvédőt stb stb stb.

a sima aszfalt nem mindig jelent jó tapadást, talán még emlékszel, hogy minden új aszfalton csúszkálnak, mint állat. daytonában amúgy sem szempont a tapadás (és a leszorító erő), annál inkább az első felfüggesztés beállítás a buckák nélküli felületen. hátul pedig az új kerékdőlés és kerékszéttartás szabályról se feletkezzünk meg, bár ez sem a szűkítős versenyeken lesz majd kulcs (a nascar autókon ugye nincs állító csavar!!!).

ez az egész tandem vagy no tandem dolog még sokat fog változni, a tesztek nem szolgáltattak elég adatot, hisz pl. műanyag kasztnis autókkal mentek - aminek a tömegközéppontja tök máshol van -, miközben a végleges versenyautó karosszésriája fémlemezekből áll (kivéve az orr, far és az említett fedők, fékszárnyak) - de még így is 160 fonttal könyebb, mint az előző CoT.

ettől függetlenül azért utána názhatnél, hogy ki és hol mondta, hogy az új autóval a régi versenyzési stílust szeretnék visszahozni...hogy a fenébe hozhatnák azt vissza, mikor annál az autónál mindneki a pályaprofilra építette a tök eltérő kocsikat?

BLori 2013.03.04. 17:44:40

@victor vacendak:
Én úgy látom hogy csak félreérthetően fogalmazott hiszen ez a bejegyzés,kimondottan a RP versenyekről,Daytona-ról szól.
A gen6 autót valóban nem azért fejlesztették hogy visszahozzák a régi versenyzést mert régen is arról szólt mint most de a RP pályákon igen is azt akarták elérni hogy a klasszikus "régi" pack legyen a tandem helyett és szerintem erre akart célozni :)

Nekem is lenne egy kérdésem,a szénszálas motorháztető miért rosszabb leszorító erő szempontjából mint a régi ?
süti beállítások módosítása